Veilig inloggen bij overheden, zorgverleners en bedrijven
Zoeken
Menu

Veel gestelde vragen

Idensys aanvragen

Waarom moet ik zelf een inlogmiddel kiezen?

Geen mens is hetzelfde. Bij Idensys vinden we het belangrijk dat u zelf bepaalt hoe u wilt inloggen. Daarom kiest u uw eigen Idensys inlogmiddel. Er zijn vier erkende leveranciers die Idensys aanbieden. Ze voldoen allemaal aan dezelfde eisen, maar bieden elk een ander type inlogmiddel dat u kunt gebruiken.

Category: Idensys aanvragen
Waarom moet ik persoonlijke informatie aan een leverancier van Idensys geven?

Onze erkende leveranciers zorgen ervoor dat alleen u en niemand anders kan inloggen met uw Idensys inlogmiddel. Daarom is het nodig dat uw gegevens zoals naam, adres, een kopie identiteitsbewijs en uw BSN deelt met uw Idensys leverancier. De leverancier gebruikt uw gegevens niet voor andere doeleinden dan waarvoor u toestemming geeft. De overheid houdt toezicht op alle Idensys leveranciers.

Category: Idensys aanvragen
Kan ik KopieID gebruiken bij de aanvraag?

Nee, dat kan helaas niet, om de volgende redenen:

  • Idensys vraagt u persoonlijk aan. Om uw identiteit te bevestigen, wordt uw paspoort of rijbewijs gecontroleerd. Dit kan face-to-face, maar ook digitaal. Via een scan bijvoorbeeld.
  • Het BurgerServiceNummer (BSN) moet tijdens de controle leesbaar zijn, omdat Idensys anders niet bruikbaar is bij organisaties die het BSN nodig hebben om jou te identificeren. Denk aan de Belastingdienst en zorgverleners. Ook uw foto moet goed zichtbaar zijn.

Uw Idensys leverancier slaat je BSN niet op. Dit blijft privé.

Category: Idensys aanvragen
Waarom wordt bij de aanvraag van Idensys om mijn BSN gevraagd?

Zonder je BSN kun je met Idensys niet inloggen bij overheidsorganisaties. Idensys zorgt ervoor dat je persoonlijke gegevens zoals je BSN goed beschermd worden en veilig beschikbaar zijn online als jij iets met de overheid wilt regelen.

Category: Idensys aanvragen

Veiligheid en privacy

Mag een Idensys leverancier mijn gegevens gebruiken of doorgeven voor commerciële doeleinden?

Nee, dat mag niet. Een leverancier mag alleen de gegevens gebruiken of doorgeven die van tevoren aan u bekend zijn gemaakt en waarvoor u goedkeuring voor geeft. Dat kunnen uitsluitend één of meer van onderstaande gegevens zijn: voorletter(s), achternaam, woonadres, leeftijdsindicatie (18 jaar of ouder), geboortedatum, BSN, en geslacht.

Weet elke organisatie waar ik met Idensys inlog wat ik online doe?

Nee. Wanneer je inlogt op een website, krijgt die organisatie niet meer van jouw persoonlijke gegevens te zien dan jij wilt. Je geeft zelf aan welke gegevens een organisatie extra te zien krijgt. Organisaties waar je inlogt komen niet te weten op welke websites je nog meer inlogt

Hoe weet ik dat mijn persoonlijke gegevens veilig zijn?

De overheid en bedrijven hebben afspraken gemaakt over strenge eisen aan veiligheid en betrouwbaarheid van inloggen. Alleen organisaties die volgens deze afspraken werken, mogen aan Idensys meedoen. Je kunt bij het inloggen op een website zelf aangeven welke gegevens een organisatie te zien krijgt. Zo krijgen organisaties nooit meer persoonlijke gegevens dan jij wilt.

Over Idensys

Wie is verantwoordelijk voor Idensys?

De Rijksoverheid is verantwoordelijk voor Idensys. Private leveranciers voor het aansluiten van organisaties en het leveren van inlogmiddelen aan eindgebruikers. De ontwikkeling en het beheer van Idensys vinden plaats binnen de besturing van een publiek-private samenwerking (PPS). Hierin zijn de volgende partijen vertegenwoordigd: private en publieke dienstverleners (overheden en bedrijven), leveranciers en burgers/consumenten.

Hoe werkt Idensys?

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Om online zaken te doen vraagt u eerst Idensys aan. Idensys is persoonlijk en alleen van u. Met Idensys kunt u op verschillende manieren inloggen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een gebruikersnaam en wachtwoord - bevestigd met een sms - of een app op je telefoon. Daarna kunt u met dit middel inloggen op een website. De manier van inloggen is vergelijkbaar met iDEAL: daar kiest u zelf met welke bank u wilt betalen bij bijvoorbeeld een webwinkel. Bij Idensys kiest u zelf hoe en waar u wilt inloggen. Alle inlogmiddelen die onder Idensys vallen, voldoen aan dezelfde afspraken over veiligheid, betrouwbaarheid en bescherming van persoonlijke gegevens.

Category: Over Idensys
Gaat Idensys DigiD vervangen?

Nee. DigiD blijft bestaan. Overheidsorganisaties, zoals de Belastingdienst, willen naast DigiD meerdere inlogmethoden aanbieden. U kunt dan zelf kiezen of u met DigiD, Idensys of een ander middel wilt inloggen.

Category: Over Idensys